výroba odrážadla
trvá aktuálne len 2 dni

Všetko čo potrebujete vedieť o odrážadlách

banner-naucte

Všetko čo potrebujete vedieť o odrážadlách


Naučiť dieťa jazdiť na bicykli sebavedome a bezpečne nie je zručnosť, ktorá sa objaví prirodzene a už vôbec to nie je jednoduchý proces. Samozrejme existujú prirodzené talenty, ktoré začnú sebavedomo šliapať do pedálov už na tretí pokus a je hotovo. Ale to sú skôr výnimky.

Väčšina detí však prejde dlhším procesom učenia sa, ktorý môže trvať až niekoľko mesiacov. Preto sa odporúča najskôr deti naučiť jazdiť na odrážadle, čo zabezpečí plynulý a nekomplikovaný prechod na bicykel.

Základom bezpečnej jazdy na dvojkolesovom vozidle je dobrá rovnováha a koordinácia. Ak sa dieťa zdokonalí v týchto oblastiach, je to dobrý predpoklad naučiť sa jazdiť na bicykli rýchlo a bezpečne. Čo je presne odrážadlo a čo by ste mali zvážiť v prípade, že chcete nejaké kúpiť?

Čo je to odrážadlo?

Odrážadlo je v podstate bicykel bez pedálov a bŕzd. Aby sa deti hýbali, musia sa odrážať nohami ako to robieval Fred Flinstone vo svojom aute. Na brzdenie musia rovnako použiť nohy.

Odrážadlá nemajú žiadne pomocné kolieska, a teda sú dvojkolesové. Keďže deti majú nohy na zemi, pomocou odrážania si rozvíjajú schopnosť udržať rovnováhu a koordinovať vozidlo. Tak si deti, ešte pred tým ako prejdú na bicykel, vyvinú zmysel pre udržanie rovnováhy.

Od akého veku sú odrážadlá vhodné?

Pravdou je, že pokiaľ dieťa vie chodiť, je dosť možné, že mu pôjde aj jazdenie na odrážadle.
Preto sa niektoré firmy, ako je naša, rozhodli ponúkať odrážadlá s nižšie položeným sedadlom, na ktoré dokážu naskočiť už aj 18 mesačné deti.

banner-dorazadlo1

Samozrejme dieťa musí samé chcieť. Ale ak dieťa dokáže jazdiť na plastovej motorke bez obáv, odrážadlo zvládne ovládať určite. 

To, aby dieťa sedelo bezpečne na odrážadle a nohy mu dosiahli celým chodidlom na zem je veľmi dôležité pre jeho sebaistotu pri jazde. 

Bežné odrážadlá sa vyrábajú pre deti vo veku 3 rokov. Tomuto veku je prispôsobená aj výška sedadla. Ak kupujete odrážadlo menšiemu dieťaťu, určite si preverte výšku sedadla od zeme, aby zbytočne odrážadlo nestálo rok- rok a pol v kúte, kým dieťa do neho "dorastie". 

Na čo sú odrážadlá vhodné a ako fungujú?


Ako správne tušíte, na odrážadlách sa deti odrážajú. Začínajú jednoduchým kráčaním pri sede na odrážadle, neskôr už robia väčšie kroky a nakoniec už dokážu na odrážadle „plachtiť“, čo znamená, že sa rozbehnú, odrazia a zdvihnú nohy.

Akonáhle vedia na odrážadle jazdiť bez toho, aby mali nohy na zemi, sú schopné pre jazdu na bicykli. Avšak netreba to uponáhľať, pretože deti sa na odrážadle naučia nielen udržať rovnováhu, ale tiež to, ako sa majú správať pri zmene smeru, odbočovaní alebo pri jazde dolu kopcom.

Naozaj odrážadlá fungujú?


Pri bicyklovaní musí dieťa uvažovať nad pedálovaním a používaním bŕzd, čo preň znamená zbytočnú záťaž, najmä pri začiatkoch bicyklovania. Na rozdiel od toho, odrážadlá sú jednoduché na používanie, a preto väčšina detí bez vysvetlenia sama pochopí, že stačí sadnúť a ísť.

Pokiaľ by sa dieťa viac obávalo, môže najskôr odrážadlo iba tlačiť - je to najčastejší scénar pri začiatkoch na odráždle. Keď získa istotu, sadne si a začne sa odrážať.

Sú odrážadlá lepšie ako bicykle s pomocnými kolieskami?

Tejto téme sa venujeme v článku 6 dôvodov prečo uprednostniť odrážadlo pred detským bicyklom, avšak krátkou odpoveďou je áno, sú. Veľkými a najviac dôležitými rozdielmi medzi nimi je hlavne výška sedadla, váha vozidla, ale aj systém a jednoduchosť učenia sa udržať rovnováhu a viesť sa.

Keďže odrážadlá nemajú pedále, môže byť sedadlo nižšie a tiež sú vďaka tomu oveľa ľahšie ako bežné detské bicykle. Tak je pre menšie deti jednoduchšie odrážadlo poháňať a tiež viesť.


Prečo nepotrebujú odrážadlá brzdy?


Absencia bŕzd odbremeňuje dieťa od zbytočného premýšľania a strachu ako zastaviť. Jednoducho spustí nohy a zabrzdí. Vďaka tomu je tiež váha vozidla nižšia a ľahšie sa s ním manipuluje.

Nie je pochýb, že na to, aby sa dieťa cítilo na dvojkolesovom vozidle bezpečne, musí si byť isté v držaní rovnováhy a koordinácii vozidla. Toto je presne dôvod, pre ktorý boli odrážadlá vyrobené.

Používaním odrážadla si tak ušetríte množstvo hodín behania za dieťaťom po odstránení koliesok a takisto predídete zbytočným pádom. Tak čo poviete, už ste si vybrali?

Ponuku našich odrážadiel si môžete pozrieť na našej stránke PONUKA ODRÁŽADIEL.

20180921_183252_zmensena