výroba odrážadla
trvá aktuálne len 2 dni

6 dôvodov prečo uprednostniť odrážadlo pred detským bicyklom

s-pomocnymi-kolieskami

6 dôvodov prečo uprednostniť odrážadlo pred  bicyklom s pomocnými kolieskami

Väčšina z nás, dnešných rodičov sa učila bicyklovať „starým spôsobom“, a teda na bicykli vybavenom pomocnými kolieskami. Už len vlastníctvo bicykla bola veľká vec a pomocné kolieska boli nutnosťou. Bicykel bol mohutný a ťažký, na ten svoj si spomínam veľmi dobre. Aj na tie labilné kolieska :D ale to bolo asi naschvál. Určite si pamätáte deň, keď vám kolieska odstránili, zatiaľ čo prvých niekoľko kilometrov behali rodičia za vami, aby ste nespadli. 

Dlhú dobu ste mali oporu v pomocných kolieskach, a tak ste nemali vybudovanú schopnosť udržať stabilitu. Odobratie oporných koliesok tak bolo celkom strašidelné. Koľko pádov nasledovalo je ťažké vyčísliť. 

Dnes existujú aj iné, jednoduchšie spôsoby ako deti pripraviť na bicyklovanie. A s prípravou môžete začať už vo veku 18 mesiacov, ale samozrejme iba keď bude dieťa samé chcieť. Áno, hovoríme o dvojkolesovom odrážadle. 

Aký je vlastne rozdiel medzi používaním odrážadla a bicykla s pomocnými kolieskami?

  • Systém

Ak dieťa posadíte na odrážadlo, ako prvé sa začne na ňom odrážať nožičkami od zeme zatiaľ čo sedí. Časom, keď si bude isté, že mu to ide, začne sa na odrážadle pohybovať oveľa rýchlejšie. No a keď dokáže šoférovať a zároveň zdvihnúť nohy a len tak sa nechať viezť, je jasné, že už vie udržať rovnováhu a je si svojou jazdou úplne isté. Pri prechode na bicykel už stačí iba pridať pedálovanie, ktoré sa dieťa naučí rýchlejšie ako držanie balansu.

Nadobúdanie jazdných schopností s pomocnými kolieskami prebieha úplne naopak. Najskôr sa dieťa naučí šliapať do pedálov a až po odobratí koliesok sa učí držať rovnováhu, čo môže byť dosť náročné a môže to trvať niekedy aj niekoľko mesiacov.

  • Prekonanie strachu z pádu 

Vďaka odrážadlám sa deti najskôr naučia udržať rovnováhu a veriť vo svoje schopnosti voziť sa na dvojkolesovom vozidle. Z toho vyplýva, že po pridaní pedálov presne vie, ako sa jeho bicykel správa v zákrute a ako ho ovládať. 

V prípade, že sa dieťa najskôr učí jazdiť s pomocnými kolieskami, je dosť možné, že zažije viac pádov ako pri odrážadle. Okrem toho, že bude mať dlhšie strach z úrazu, takisto bude potrebovať zistiť ako sa jeho vozidlo správa v rôznych situáciách a iba na dvoch kolesách. 

  • Jazda v teréne

Zatiaľ čo odrážadlo je vhodné do každého terénu, stabilizačné kolieska vaše dieťa nedopravia všade kam chce. Šikmé plochy sú pre prídavné kolieska problém, pretože sa na nerovnom povrchu nebezpečne nakláňajú a pokiaľ je navyše povrch mäkký, je ťažké sa cez neho dostať.

  • Váha vozidla

Váha je celkom dôležitým parametrom pri výbere odrážadla i bicykla, a to nielen kvôli prípadom kedy ho musia rodičia nosiť v rukách. Je dôležité aby dieťa mohlo svoje vozidlo ľahko nadvihnúť, keď chce prejsť cez obrubník alebo inú prekážku a tiež aby ho pri páde ťažké vozidlo nestiahlo na zem. Rozdiel medzi prvým bicyklom a odrážadlom je však viditeľný na prvý pohľad. Najľahšie odrážadlo má 2,7 kg a detské bicykle začínajú od 6,5 kg. To je takmer dvakrát viac. Je totiž úplne zrejmé, že dieťa prvé týždne nebude zvládať dlhé trasy. Odrážadlo úplne v pohode ponesiete v rukách, alebo zavesíte na kočiar. S bicyklom to už také ľahké nie je.

  • Výška sedadla

Výška sedadla je pri získavaní zručností v jazde na dvoch kolesách veľmi dôležitá. Zatiaľ čo bicykle sa z logických dôvodov vyrábajú s vyššie položenou sedlicou, najmä preto aby sa pedále nedotýkali zeme pri jazde, odrážadlá nájdete už vo výške sedu 28cm od zeme. To znamená, že už 18 mesačné dieťa, ktoré dokáže jazdiť na odrážacej motorke môže prejsť na dvojkolesové odrážadlo, teda pokiaľ samo chce.

  • Brzdenie

Odrážadlo odbremeňuje dieťa od zbytočného premýšľania nad brzdením. Keďže je neustále na nohách ,dokáže sa pomocou nich aj zastaviť. V prípade bicykla už jazdec brzdí pedálmi alebo ručne a to je pre malé dieťa priveľa funkcií naraz, ktoré treba zvládať, hlavne ak sa dieťa učí bicyklovať. 

 

To, či zvolíte klasický „oldschool“ spôsob učenia dieťaťa sa bicyklovať alebo odrážadlo je celkom na vás. Ak sa však rozhodnete pre odrážadlo, zvážte našu ponuku. Okrem toho, že dieťa bude mať na svojom odrážadle vlastné meno, je ľahké, anatomicky vyvážené a dieťa môže na ňom skúšať jazdiť už od 18 mesiacov. Doprajte vašim deťom ten najlepší štart na kolesách!

simonka

Vždy máme radosť, ak sa nám maminky pochvália, prípadne dajú spätnú väzbu, ako sa im darí :) Malej Simonke maminka kúpila odrážadlo minulú jar. Na plastovej trojkolesovej motorke už šla ako vietor, a preto vtedy nastal čas, pohnúť sa ďalej a vyskúšať dve kolesá. Tento rok nám maminka poslala fotku, že zo Simoky je už veľka cyklistka ♥ Gratulujeme a ďakujeme za fotky.