výroba odrážadla
trvá aktuálne len 2 dni

Kedy môže vaše dieťa začať jazdiť na odrážadle? Je to skôr ako si myslíte...

20190301_074327_0001

Kedy môže vaše dieťa začať jazdiť na odrážadle? Je to skôr ako si myslíte...

Rodičia si často kladú otázku, kedy je vhodné začať používať dvojkolesové odrážadlo. Odpoveď nie je úplne jednoznačná ani presne stanovená. Správny vek dieťaťa nie je totiž určený žiadnym číslom či vekom, ale schopnosťami a motorikou toho - ktorého dieťaťa.


Podľa odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami je vhodné, aby dieťa začalo používať dvojkolesové vozidlo pripomínajúce bicykel bez pedálov vtedy, keď už sa vie bezpečne voziť na odrážacej motorke alebo inom type stabilného detského odrážadla. 


blog1

Ak už dieťa jazdí na plastovej motorke sebaisto, prišiel čas na odrážadlo. Ešte pred pár rokmi boli na trhu k dispozícii iba odrážadlá určené pre deti vo veku od 3 rokov. To sa však zmenilo a deti už môžu na odrážadlo nasadnúť oveľa skôr. V prípade nášho odrážadla je to už od 18.mesiacov, alebo teda od obdobia, keď už samotné dieťa chce a dokáže na ňom sedieť, prípadne ho počas sedu nohami tlačiť.


Aký je rozdiel medzi odrážadlami pre deti vo veku 3 rokov a pre vek 18 mesiacov ?

Na prvý pohľad takmer žiaden. Avšak! Markantný rozdiel je vo výške sedadla. Dieťa pri sede na odrážadle musí dosiahnuť na zem oboma nohami. Pri odrážadlách od 3 rokov mladšie alebo vzrastovo nižšie deti nedočiahnu na zem, takže sa na ňom nebudú cítiť bezpečne. Na našich odrážadlách je najnižší sed vo výške 28cm od zeme, preto na nich môžu jazdiť aj deti už od 18. mesiacov.

Odrážanie sa je pre deti už v tomto veku veľmi prirodzenou činnosťou a ak majú možnosť, väčšinou sa pokúšajú na odrážadle zviezť alebo na
ňom aspoň robiť kroky. 

Ak sa však vaše dieťa nezačne voziť hneď vo veku 2 rokov, nemusíte zúfať. Všetky deti sú odlišné a rovnako ako začnú v rôznom veku rozprávať, či chodiť, aj toto je individuálne. Všetko má svoj čas.

Aj napriek tomu, že je naše odrážadlo vhodné pre najmenšie deti, môžete ho využívať až do 5-6 rokov. Väčšinou však deti vo veku 4-5 rokov postupne prechádzajú na bicykel. Pokiaľ sa dieťa nechce odrážadla vzdať, môžete mu zadovážiť predĺžené sedadlo a dieťa môže jazdiť až do hmotnosti 25kg.


Nechajte dieťaťu možnosť rozhodnúť sa

I keď kúpite odrážadlo už 1,5 ročnému dieťaťu, za žiadnu cenu nie je vhodné ho do jazdy na ňom 
nútiť. Väčšinou deti samé svojou prirodzenou zvedavosťou nadobudnú chuť odrážadlo vyskúšať. Môžu začať pomalým tlačením vozidla medzi nohami a až neskôr si sadnúť. Každopádne pohyb na odrážadle je pohodlný a deti rady jazdia, takže keď bude dieťa pripravené, samo si ho vypýta. 

Skvelá príprava na bicykel

Odrážadlo predstavuje akúsi ľahkú verziu bicykla bez pedálov. Okrem toho, že nie je ťažké (váži len2,7 kg), čo oceníte hlavne vo chvíľach, keď sa dieťa bude chcieť prejsť. Jeho hlavnou úlohou je naučiť dieťa hravo držať rovnováhu. Preto odrážadlá nemajú pomocné kolieska. Odrážadlá sú pomocnými kolieskami bicykla. Deti sú na odrážadle neustále nohami na zemi a tak sa nemusia báť, že spadnú. 

Žiadne brzdy, žiadne komplikácie


Ak hľadáte odrážadlo pre dvojročné deti, nevyberajte podľa bŕzdDvojročné deti ešte nedokážu natoľko koordinovať pohyby, aby stíhali používať brzdu. Keďže majú nohy permanentne na zemi, intuitívne budú aj tak brzdiť nohami. Brzdy sú určite dôležité, ale na odrážadle sú zbytočné. Budú však hrať veľmi dôležitú úlohu pri bicyklovaní, kde má dieťa nohy na pedáloch.

Pre najmenšie deti je veľmi dôležité, aby bolo odrážadlo dostatočne ľahké, aby s ním mohli jednoducho manipulovať. Nadvihnúť na obrubník, či otočiť. Práve preto naše odrážadlo nemá žiadne zbytočné príslušenstvo, ktoré by zvyšovalo jeho váhu. Vždy pri kúpe odrážadla sledujte aj jeho váhu. Naše odrážadlá vážia len 2,7 kg.


Tak čo poviete? Už ste vybrali správne odrážadlo pre vášho drobca?900-odrazadlo