výroba odrážadla
trvá aktuálne len 2 dni

Ako naučiť dieťa používať odrážadlo rýchlo a jednoducho?

Ako naučiť dieťa používať odrážadlo rýchlo a jednoducho?

Aby si dieťa užívalo jazdu na akomkoľvek dvojkolesovom vozidle, musí si osvojiť správnu techniku ovládania takéhoto vozidla.

Jednou z prvých možností, ktorú môžete využiť i keď ešte dieťa nebicykluje, je dvojkolesové odrážadlo bez pedálov. Odrážadlo pre dieťa predstavuje prvý krok na ceste k bezproblémovému prechodu na bicykel. Dieťa sa na ňom prirodzene naučí držať rovnováhu a získa prvé potrebné jazdecké schopnosti.

Ako sa však také odrážadlo ovláda? Prinášame zopár tipov ako dieťa naučiť používať odrážadlo rýchlo a celkom jednoducho.

  1. Helma a chrániče

Ako pri každom vozidle aj pri odrážadle je potrebné začať ochrannými pomôckami. Pokiaľ sa rozhodnete použiť helmu a chrániče na kolená a lakte, pred jazdou sa uistite, že ich má dieťa správne nasadené. Prilba má zakrývať čelo a popruhy nesmú byť uvoľnené, aby dieťaťu helma nebehala na hlave. Rovnako chrániče by mali chrániť tie časti tela, pre ktoré sú určené.

  1. Chôdza popri odrážadle

Najskôr nechajte dieťa popri odrážadle iba kráčať, aby si zvyklo na jeho váhu a pochopilo, že riadidlá sú určené na držanie rúk.

  1. Tlačenie odrážadla medzi nohami

Po pár metroch si môže dieťa odrážadlo umiestniť medzi nožičky tak, aby malo ruky na riadidlách a týmto spôsobom odrážadlo tlačilo. Pokiaľ sa obáva sadnúť si na sedadlo, nevadí. Na začiatok môže odrážadlo iba tlačiť a pomaly kráčať. Rozhodne dieťa nenúťte do niečoho, čo sa mu nepozdáva, jeho čas príde.

  1. Vysvetlite ako zastaviť

Hoci sa to zdá jednoduché, pokiaľ trebárs dvojročné dieťa posadíte na odrážadlo, je potrebné mu jasne vysvetliť ako sa zastavuje. Pokiaľ ste zvolili odrážadlo bez ručnej brzdy, odbremenili ste tak dieťa od zbytočného stresu navyše. Na rozbeh rovnako ako na zastavenie stačí použiť nohy, a teda jednoducho prestať kráčať alebo sa odrážať.

  1. Pozerať sa pred seba

Pre úspešné zvládnutie riadenia je potrebné dieťa naučiť, aby sa pozeralo výlučne pred seba a nie na nohy. Je nutné, aby vedelo kam smeruje a vyhlo sa prekážkam, prípadne zastavilo, keď je treba. Toto všetko mu môžete pekne vysvetliť pri fáze zoznamovania sa s chôdzou s odrážadlom medzi nohami.

  1. Sadnutie a dlhšie kroky

Deťom sa poskakovanie s odrážadlom medzi nôžkami časom zunuje a tak si svojvolne sadnú a nechajú sa počas chôdze viezť. Ak už sa bude dieťa cítiť pri kráčaní pohodlne, skúste mu navrhnúť, aby robilo väčšie kroky. Pridá tak na rýchlosti a viac si užije jazdu.

  1. Odrážanie – úloha splnená

Deti časom získajú sebavedomie vo vedení odrážadla. To, že si dieťa na vozidle verí, ľahko zistíte podľa toho, že začne dvíhať nohy pri jazde. Niekedy sa deti rozbehnú a zdvihnú nohy do vzduchu, a tak si naplno užívajú jazdu. Nemusíte sa báť, dieťa sa tak trénuje v držaní rovnováhy a tvorí si základy pre bezproblémovú jazdu na bicykli.

Pokiaľ je vaše dieťa odvážnejšie, pokojne môže niektoré kroky preskočiť a rovno skúšať samotné odrážanie. Avšak pozor na zbytočne rýchle odrážanie hneď na začiatku, keď ešte nemá dostatočné zručnosti v jazdení.

Dôležité je dieťa podporiť či už sa vyberie pomalšou alebo rýchlejšou cestou. Vozenie je predsa zábavné a tak nechajte na deťoch nech sa samé rozhodnú či budú na začiatok na odrážadle kráčať, robiť dlhé kroky alebo sa rovno odrážať.